There is no single “EU certificate” for adult diapers. When adult diapers are sold for incontinence, a medical purpose, they are usually Class I medical devices under the EU Medical Device Regulation (MDR). For Class I products, the manufacturer itself declares conformity:
- prepares technical documentation
- signs an EU declaration of conformity
- applies the CE mark
- registers in EUDAMED
Non-EU manufacturers also need an EU authorised representative. REACH chemical rules apply in all cases.
Key Takeaways
- Whether adult diapers are medical devices depends on their intended purpose. Incontinence products sold as medical devices are typically Class I.
- Non-sterile Class I devices do not need a notified body. “CE certified” means the manufacturer declares conformity, not that a third party issued a certificate.
- A non-EU manufacturer must appoint an EU authorised representative, and an EU importer has its own legal checks to perform.
- A brand that sells adult diapers under its own name can take on manufacturer obligations under MDR Article 16, unless the agreement and label say otherwise.
- Ask suppliers for the EU declaration of conformity, technical documentation access, EUDAMED registration, and REACH test reports, not just a “CE certificate”.
Are Adult Diapers Medical Devices in the EU?
Adult diapers are medical devices in the EU when they are placed on the market for a medical purpose, such as managing incontinence. Under the Medical Device Regulation (EU) 2017/745, the manufacturer’s intended purpose decides whether a product is a medical device, and the classification rules in Annex VIII decide its risk class.
Incontinence products are non-invasive and used on intact skin, so when they qualify as medical devices they are generally Class I, the lowest risk class. The European Commission’s factsheet for Class I medical devices stresses that classification must consider the intended medical purpose and inherent risks. Manufacturers must confirm the class themselves under Annex VIII.
In practice, most adult diapers sold through pharmacies, care homes, and medical supply channels in the EU are marketed as medical devices, and that is the route this guide covers.
What Does “CE Certified” Mean for Class I Adult Diapers?
For Class I adult diapers, “CE certified” means the manufacturer has declared that the product meets the MDR and has applied the CE mark itself. No notified body is involved unless the device is sterile, has a measuring function, or is a reusable surgical instrument, according to the Commission’s Class I factsheet.
This matters for buyers. Many suppliers show a “CE certificate” issued by a testing company. For a non-sterile Class I device, that kind of document is not what makes the product legal in the EU. What counts is:
- the manufacturer’s EU declaration of conformity (Annex IV of the MDR)
- the technical documentation behind it (Annexes II and III)
- the registrations in EUDAMED
Treat third-party test reports as supporting evidence, not as the certification itself.
What Are the Steps to CE Mark a Class I Adult Diaper?
The Commission’s Class I factsheet summarizes the compliance steps a manufacturer must complete before placing the device on the EU market:
- Confirm the product qualifies as a medical device under its intended medical purpose.
- Confirm it is Class I under Annex VIII of the MDR.
- Meet the general safety and performance requirements in Annex I.
- Perform a clinical evaluation and include it in the technical documentation.
- Prepare technical documentation following Annexes II and III.
- Integrate MDR requirements into the quality management system.
- Meet the general manufacturer obligations of Article 10.
- Provide labelling and, where needed, instructions for use.
- Draw up the EU declaration of conformity (Annex IV).
- Apply the CE mark (Annex V).
- Register both the manufacturer and the device in EUDAMED.
After launch, the manufacturer must run post-market surveillance, report serious incidents and field safety corrective actions, and act quickly if a product is found not to conform.
Who Is Responsible for What Under the MDR?
The MDR splits responsibilities between the manufacturer, the authorised representative, the importer, and the distributor. When your supplier is outside the EU, all four roles must be covered before the product can be sold.
| Role | Main obligations (MDR) |
|---|---|
| Manufacturer | Technical documentation, EU declaration of conformity, CE marking, quality management system, post-market surveillance, and vigilance (Article 10). It must also have a person responsible for regulatory compliance (Article 15). |
| Authorised representative | Required when the manufacturer is outside the EU (Article 11). Acts for the manufacturer toward EU authorities under a written mandate. |
| Importer | Checks before placing on the market that the device is CE marked, has a declaration of conformity, names the manufacturer and authorised representative, is correctly labelled, and is registered. Adds its own name and address (Article 13). |
| Distributor | Checks CE marking, labelling, and documents before supply, and keeps proper storage conditions (Article 14). |
A warning for private label brands
Under Article 16 of the MDR, a distributor or importer that makes a device available under its own name or trademark takes on the obligations of a manufacturer. The exception is an agreement in which the actual manufacturer is identified as such on the label and remains responsible for meeting manufacturer requirements. If you plan a private label line, decide this structure with your supplier before you design the packaging. Our guide to launching private label adult diapers covers the commercial side of that decision.
Is ISO 13485 Required to Sell Adult Diapers in the EU?
ISO 13485 is not named as mandatory in the MDR, but manufacturers must run a quality management system that covers MDR requirements, and ISO 13485 is the most common way to do it. It is the international quality management standard for medical device manufacturers, so EU buyers often treat it as a baseline when choosing a supplier.
ISO 9001 shows a general quality system but is not specific to medical devices. If a supplier holds only ISO 9001, ask how its quality system covers the MDR: document control, traceability, complaint handling, and post-market surveillance.
What If Adult Diapers Are Not Sold as Medical Devices?
If an incontinence product is not placed on the market with a medical purpose, it falls under general consumer product safety law instead of the MDR. In the EU, that is the General Product Safety Regulation (EU) 2023/988, which requires that only safe products are placed on the market and that businesses run product safety processes.
The positioning must stay consistent. Medical claims on the pack or in advertising, such as treating or managing incontinence, can bring a product back under the MDR. Agree on the regulatory route with your supplier and regulatory advisor before writing any marketing copy.
What Chemical Rules Apply to Adult Diapers in the EU?
All adult diapers sold in the EU, medical device or not, must comply with EU chemicals law under REACH. Importers and brands commonly ask suppliers for REACH test reports on the finished product, covering restricted substances in materials such as nonwovens, films, adhesives, and inks.
Ask for test reports that name the exact product and a recent test date. A report on a different product or an old version of the material does not show compliance for what you are buying.
What Must Be on the Label?
Adult diapers sold as medical devices must carry MDR-compliant labelling in the language required by each EU country where they are sold. The Commission’s factsheet notes that label and instruction languages are set by the Member State where the device reaches the user (MDR Article 10(11)). Plan these elements before you print packaging:
- The CE mark
- Manufacturer name and address
- Authorised representative and importer details, for non-EU manufacturers
- Device identification, including UDI where required, and lot or batch number
- The required symbols and warnings
- Instructions for use, unless the device can be used safely without them, which the MDR allows for some Class I devices
- Local language versions for each target country
Which Documents Should You Request From Your Manufacturer?
Request documents that prove the regulatory route, not just a certificate image. Use this checklist when you evaluate a supplier for the EU market:
| Document | Why it matters |
|---|---|
| EU declaration of conformity (MDR) | The legal basis for CE marking a Class I device |
| Access to technical documentation | Supports the declaration; authorities can request it |
| EUDAMED registration details | Shows the manufacturer and device are registered |
| Authorised representative mandate | Required for non-EU manufacturers |
| Quality management certificate (ISO 13485 or equivalent) | Evidence of a medical device quality system |
| REACH test reports for the finished product | Chemical compliance |
| Performance test reports | Support absorbency and leakage claims on the pack |
Check that every document names the exact product and the company that will appear on your label. Mismatched company names are one of the most common problems importers find. You can see how a manufacturer presents its documents on our certification page.
How Does TianZheng Support EU Buyers?
TianZheng’s adult diapers carry CE marking as Class I medical devices. The company holds ISO 9001 and ISO 14001 certificates and provides REACH testing and CE/EU compliance support for brand partners. Certificates and test reports are available on request, so importers and private label brands can check the documents against their own regulatory route before ordering.
For care-home suppliers, our nursing home procurement guide explains how to compare products once the compliance basics are in place.
Frequently Asked Questions
Do adult diapers need CE marking in the EU?
Yes, when they are placed on the market as medical devices, which is common for incontinence products. They are usually Class I, so the manufacturer declares conformity and applies the CE mark without a notified body, as long as the product is non-sterile.
Do Class I adult diapers need a notified body?
No. Under the MDR, a notified body is only needed for Class I devices that are sterile, have a measuring function, or are reusable surgical instruments. Standard adult diapers are none of these.
Does a Chinese adult diaper manufacturer need an EU representative?
Yes. A manufacturer based outside the EU must appoint an EU authorised representative under Article 11 of the MDR before the device can be placed on the EU market.
Is ISO 13485 mandatory for adult diapers in the EU?
The MDR requires a quality management system but does not name ISO 13485 as mandatory. ISO 13485 is the most widely used way to meet that requirement.
Who is the manufacturer if I sell private label adult diapers?
Under Article 16 of the MDR, a company selling a device under its own name generally takes on manufacturer obligations, unless the original manufacturer is identified on the label and remains responsible under an agreement.